вівторок, 8 серпня 2023 р.

Психологічна самодопомога

 Часто наші думки викликають певні емоції. Поспостерігайте за собою: що ви думаєте, коли відчуваєте негативні емоції, як ви сприймаєте ситуацію? Ви можете помітити, що думаєте часто одне й теж. Такі думки мають назву автоматичні: шаблонного негативного змісту, часто ірраціональні. Відстежуйте появу таких думок, можете навіть їх записати.

Такою автоматичною може бути думка «у мене нічого не вийде», розпочинаючи нову справу. Спробуйте критично підійти до появи таких думок і замінити їх більш раціональними (наприклад, «у мене є певний досвід і знання, щоб розпочати справу» тощо).


Спробуйте використати метод «Терези» для спростування ірраціональних думок. На одну шальку «покладіть» ірраціональну думку (автоматичну), а на іншу – раціональну. Таким чином ви зрівноважите думки з негативним змістом, це дозволить зменшити  тривожність.



Практика «тут і зараз»

Ця техніка допомагає перевести фокус уваги від власних думок на те, що відбувається навколо, задіюючи органи чуття.

Озирніться навколо. Що ви бачите? Форми, гра кольору і світла? Які звуки ви чуєте? Цвірінькання пташок, гучна розмова або шепіт? Що ви зараз тілесно відчуваєте? Одяг, як волосся торкається спини, наручний годинник, взуття (сподіваємось, що зручне і не тисне). Запахи і смаки? 


Арттехніка

Візьміть аркуш паперу і перетворіть його на малюнок. Це також хороший спосіб бути «тут і зараз». Не обов’язково ставити ціль, що у вас має вийти в результаті, просто дайте волю вашій фантазії. Не бійтеся, що у вас щось не вийде, візьміть олівець (-ці), фарби тощо і малюйте. Коли завершите, розгляньте ваш малюнок. Що ви бачите? Зверніть увагу на колір, форму, що міг би ваш малюнок розповісти про вас? Похваліть себе.

Творчу залученість забезпечуватиме і ліплення з пластиліну, солоного тіста, аплікації з кольорового паперу, доробки з фоамірану тощо.


     



 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні теми